Bescherming tegen insecten                         

icon insticon piicon twicon fb

Aanmelden nieuwsbrief
Joomla Extensions powered by Joobi
 0652 307 365

Search our Site

Natuurlijke bescherming tegen insecten

Valt het jou ook op hoe weinig insecten je nog ziet? Je hoeft de voorruit van je auto tegenwoordig niet meer te wassen bij het tankstation, omdat er geen dode vliegen en muggen meer opzitten. Mijn hart maakte net een sprongetje, omdat ik sinds lange tijd een bij in mijn voortuin zag vliegen. Sinds kort heb ik een insectenhotel in de voortuin, de lavendel en de hortensia’s staan uitbundig te bloeien en zo hoop ik een fijne plek te hebben, hoe klein ook, voor bijen en dergelijke.

De zomer is er weer en zo ook de reclamespotjes om muggen en andere ongewenste insecten te weren. Ik weet niet hoe het voor jou voelt, maar ik voel diep van binnen een alsmaar groeiende weerstand tegen al die chemische bestrijdings- en schoonmaakmiddelen. De moderne maatschappij met z’n 7 miljarden is zo’n enorme belasting voor moeder aarde! ik wil haar helpen waar ik kan. Zo neem ik al zo lang als ik me kan herinneren zelf tassen mee naar de supermarkt om geen plastic tas te hoeven kopen en zo niet bij te dragen aan de plasticberg. Gisteren vertelde iemand dat de Lidl nu verantwoorde zakjes verkoopt voor 60 of 70 cent bij de groente- en fruitafdeling die duurzaam zijn. Hoe tof is dat? Mijn hart wordt zo blij van al die initiatieven! Wist je dat synthetische kleding ook bijdraagt aan de plasticberg :( ??

Terug naar de insecten
De natuur maakt zelf volop gebruik van essentiële oliën om insecten te weren of om ze juist aan te trekken (bloemen) en daarom helpen ze ons ook!
In deze tijd van het jaar kan er veel overlast van mierenzijn. Dit is heel eenvoudig op een natuurlijke manier op te lossen. Neem een sprayflesje en vul deze met water. Afhankelijk van de grootte, voeg je daar een paar druppels Pepermuntolie aan toe (wel een 100% zuivere, anders belast je alsnog de natuur!). Als je doTERRA gebruikt, doe dan zo’n 5 druppels op 50 ml. Een druppel van doTERRA’s Pepermunt kost €0,12 en zo heb je voor €0,60 een natuurlijk middel tegen mieren waar je lang mee doet! Schud voor gebruik en spray dan op het gebied waar je de mieren wilt verjagen. Werkt het niet afdoende, voeg dan een paar druppels pepermuntolie toe.

Muggen
Om muggen te weren, kun je Terrashield op de blote lichaamsdelen aanbrengen. Deze olie is verdund met cocosnootolie en kan puur op het lichaam worden aangebracht. Wil je de muggen buiten houden? Neem dan de spray van Terrashield en spray op de deur- en raamposten. Om je ’s nachts te beschermen, kun je Terrashield in een verstuiver doen, of op een klamboe of op het beddengoed sprayen. Patchouli houden muggen ook niet van en veel mensen vinden dit een aangename geur en recent is dōTERRA met Citronella op de markt gekomen. Ben je gestoken en jeukt het? Dan kun je Lavendelolie gebruiken om jeuk te kalmeren.

Gestoken door een bij of horzel?
Au! Zorg eerst dat je de angel goed hebt verwijderd. Als de angel eruit is, doe dan een druppel Basilicum of Purify op de beet om de pijn te verminderen en het herstel te bespoedigen.

Muizen
Sprenkel 1 of 2 druppels Purify bij de kleine kieren waar de muizen doorheen komen of leg daar een watje met 2 druppels erop. Dit houdt muizen op afstand. Pepermunt houden ze ook niet van.

Luizen
Ook een van de grootste moederergernissen kan gewoon natuurlijk worden opgelost! Trek een rand met Melaleucaolie (ook wel Tea Tree) om de haargrens heen. Je kunt additioneel een druppel Melaleuca door de conditioner doen om het haar onaantrekkelijk te maken voor luizen. Zo simpel kan het zijn!

Teken
Op Facebook circuleert een filmpje dat iemand een druppel Pepermuntolie op een teek laat vallen die dan uit het lichaam komt. Dit is niet een methode die wij aanbevelen! De kans is groot dat de teek in het lichaam gaat overgeven als die zoveel van die sterke olie over zich heen krijgt en dat is precies wat je niet wilt! Dus verwijder een teek altijd op de juiste manier met een tekentang. Als de teek eruit is, kun je die plek met etherische oliën bewerken.

Om teken af te weren, kun je Terrashield essentiële olie gebruiken. Ik maak tegenwoordig een halsbandje voor mijn kat met Terrashield, Geranium, Lemongrass en Tijm, zodat hij ook beschermd is als hij buiten de boel onveilig maakt. Om de twee weken vernieuwen.

Termieten
Breng Patchouli of Vetiver, een gras uit Haïti, aan rond de fundering en de grond rond de houtstructuren om termieten te weren. Je kunt de oliën ook verstuiven. Als je de termieten wilt doden, gebruik dan Kruidnagelollie.

Met de natuur, voor de natuur!


Bij op bloem 
Dit blog is bedoeld om te informeren en inspireren. Als je ziek bent, consulteer altijd een arts. Eventuele claims die worden gedaan zijn niet goedgekeurd door de betreffende instanties.


bottom profile

Liesbeth Bakker

De enige weg is terug naar onszelf en terug naar de natuur.
Follow me on Facebook