Burnout

icon insticon piicon twicon fb

Aanmelden nieuwsbrief
Joomla Extensions powered by Joobi
 0652 307 365

Search our Site

De burnout is weer helemaal in aan het raken


Burnout is de term die veel gehoord wordt momenteel, zelfs als het om jonge volwassenen gaat. Er komt zoveel op ze af en er zijn zoveel keuzes om te maken, dat zelfs deze leeftijdsgroep al gevoelens van burnout heeft voordat het leven goed en wel begint. Maar ook bij ouderen slaan de stoppen door. Wat kun je doen om burnout gevoelens te kalmeren?

1. Volg je hart. Alles wat je met passie doet, kost veel minder moeite en energie dan iets wat je tegen je zin in doet of omdat het 'van je wordt verwacht’.
2. Laat je niet opjagen. Een mens kan zoveel doen op een dag. We hebben maar één lichaam gekregen, de tempel van onze ziel, en het is aan ons om er goed voor te zorgen. Rust is daarbij een heel belangrijk onderdeel. Zorg voor voldoende nachtrust. Het is ’s nachts dat je lichaam stress verwerkt en zaken loslaat. Gun je lichaam dus deze tijd. 8 uur slaap staat voor een gezonde nachtrust. Wat vandaag niet afkomt, is morgen aan de beurt. Niet alles hoeft altijd perfect. Soms is goed goed genoeg. Houd het leuk en aangenaam. Al het andere is stress en stress leidt tot ziekte.
3. Een burnout start in je hoofd. Gedachten die kortsluiting maken. Stress in je hoofd hoe je je hele leven van werk/studie, gezin, vrienden, hobbies en verplichtingen geregeld krijgt. Las momenten in in de dag, en dat hoeven maar enkele minuten te zijn, om je hoofd stil te maken. Meditatie, mindfulness en yoga kunnen daarbij bijvoorbeeld helpen. Wat mij persoonlijk enorm heeft geholpen is The Work van Byron Katie. Een druk hoofd betekent veel activiteit in de hogere chakra’s en weinig aarding (basischakra). Breng je aandacht naar je voeten. Voel je voeten op de grond staan. Wiebel met je tenen. Voel de verbinding en de energie stromen tussen hoofd en voeten. Een olie die hierbij kan helpen is de Balance Grounding blend. Een heerlijke geur van dennen, sparren (en Frankincense) wiens lange wortels ook jou helpen om te aarden. Doe 2 druppels in je handen, inhaleer de geur een paar keer, en smeer met de klok mee om je navel of onder je voeten uit.
4. Verwachtingen. Misschien heb je ze gehoord in je opvoeding, misschien hebben de maatschappij, je vrienden of professoren ze je meegegeven of heb je ze jezelf opgelegd. Verwachtingen kunnen je uitputten als je ze serieus neemt. Een verwachting is een idee van het ego en een kenmerk van het ego is dat het permanent ontevreden is en de lat hoger legt. In je ego ga je nooit vrede en rust vinden. Zie hoe je ego een rad is waar de hamster onophoudelijk rondjes in rent, zonder ooit de finish te bereiken. Probeer zoveel mogelijk gedurende de dag contact te houden met je gevoel. Als mensen je iets vragen, of je met iets mee wilt doen, luister dan naar het antwoord van je lichaam. Dat is er altijd al voordat je hoofd met een reactie komt. Dat antwoord wordt bij velen door de buik gegeven. Luister naar je lichaam want deze kent jouw waarheid en dat is het enige dat van belang is.

Begin deze maand was ik bij de Global Convention van doTERRA in Amerika. Dr. Rena Szabo gaf daar een presentatie over het effect van het verstuiven van doTERRA essentiële oliën op een werkplek (een integrale kliniek voor kankerpatiënten) met veel medewerkers die burnout gevoelens hadden. Dit onderzoek liep over een periode van 10 maanden. Graag deel ik de belangrijkste resultaten van dit onderzoek.

Global convention ANGRYGlobal convention ANXIOUSGlobal convention tiredGlobal convention FRUSTRATED
Global Convention HappyGlobal convention POSITIVEGlobal convention RELAXED

In de eerste periode werden er geen essentiële oliën verstoven en werden de emoties gemeten van de medewerkers. Er waren veel medewerkers met negatieve emoties, minder met veel positieve emoties en er werd een hoge werkdruk ervaren waarvan ze voelden dat ze die niet goed aankonden. In de volgende zes periodes werden er zes verschillende oliën verstoven een periode lang: Cheer, Console, Forgive, Motivate, Passion, Peace. Aan het einde van iedere periode werden dezelfde parameters gemeten. Met name de olie Forgive, Cheer en Motivate veroorzaakten grote verschillen in de emoties van de medewerkers. Hieronder zie je een paar van de slides van Dr. Szabo waar je de soms verbluffende resultaten op kunt aflezen. Het bijzondere is dat de aroma's van de essentiële oliën een onmiddellijk effect hebben op het brein.

Global convention pos vs negGlobal convention work rel stress

En dan droom ik even weg... Als dit het effect is op medewerkers, wat zou dan het korte- en langetermijn effect zijn op patiënten, klanten, ziekteverzuim en bedrijfsresultaten?

Een geurige groet!

Liesbeth Bakker


Als uw bedrijf een overbelaste afdeling heeft, willen wij graag met uw medewerkers een testperiode doen. Stuur in dit geval een mail naar info@blizwellness.com 
Dit blog is bedoeld om te informeren en inspireren. Als je ziek bent, consulteer altijd een arts. Eventuele claims die worden gedaan zijn niet goedgekeurd door de betreffende instanties.


bottom profile

Liesbeth Bakker

De enige weg is terug naar onszelf en terug naar de natuur.
Follow me on Facebook