De oorsprong van aromatherapie

icon insticon piicon twicon fb

Aanmelden nieuwsbrief
Joomla Extensions powered by Joobi
 0652 307 365

Search our Site

De oorsprong van aromatherapie

Essentiële oliën maken deel uit van de wetenschap die botanie heet. Het is een onderdeel van de biologie die zich bezig houdt met plantkunde. Essentiële oliën worden verkregen uit de plantenwereld. 

Van planten bestaan heel veel soorten. Zo zijn er meerder soorten Lavendel en wel 80 soorten oregano! Als je essentiële oliën voor je gezondheid gebruikt, is het heel belangrijk dat je de olie van de juiste plant gebruikt. Om deze reden gebruiken de betere merken de Latijnse namen van de planten. Zo weet iedereen precies over welke plantsoort we het hebben.

Wanneer Aromatherapie precies is ontstaan, is niet met zekerheid te zeggen. Het is bekend dat heel oude beschavingen etherische oliën gebruikten voor spirituele doeleinden als ook voor medicatie. Ongeveer 2000 jaar voor Christus schreef de Chinese keizer Shen Nung een boek over kruidengeneeskunde. Daar werden diverse aromatische soorten en gebruiken in beschreven waarvan we er vele heden ten dage nog kennen. Ook is bekend dat de Egyptenaren aromatische oliën gebruikten en dat Cleopatra er in baadde. Ze werden in die tijd veel in cosmetische producten verwerkt en gebruikt voor dagelijkse lichaamsverzorging. Er werden goden mee vereerd en de doden werden ermee gebalsemd. Via de Egyptenaren kwam de kennis terecht in Griekenland en zo bij de Romeinen. Ook weten we uit overleveringen dat Jezus bij zijn geboorte Mirre, Wierook en goud, in sommige overleveringen wordt er naar gerefereerd als Kurkuma, cadeau kreeg van de drie wijzen. In die tijd waren oliën bijzonder kostbaar en werden deze in goud afgerekend. Er was bij de Arabieren ook zeer veel kennis over geurende plantenoliën en via de kruisvaarders kwam deze kennis terecht in het Westen. Vooral in de kloosters werd in de oude tijd gebruik gemaakt van deze kennis. De kloostertuinen stonden vaak vol met kruiden. In de oude tijd waren het vooral de rijken die gebruik konden maken van aromatische oliën.

GattefosseDr René Maurice Gattefossé voegde de term aromatherapie internationaal aan het woordenboek toe, toen hij in de eerste wereldoorlog wegens een tekort aan medicijnen essentiële oliën ging inzetten. Bij een laboratoriumexplosie verbrandde hij zijn hand. Het enige dat in zijn buurt beschikbaar was, was een grote fles lavendelolie. Hij stopte zijn hand er in en was verrast over wat er toen gebeurde. Zijn verbranding genas in een paar uur, zonder littekens! Dit zette hem aan het denken en leidde er toe dat hij etherische oliën ging inzetten voor allerlei dermatologische doeleinden. Gattfossé heeft veel onderzoek gedaan naar essentiële oliën en het medische gebruik er van. Hij publiceerde in 1928 het boek ‘Aromatherapie’. Vanuit de Franse hoek is dus het gebruik van essentiële oliën ontstaan voor medische doeleinden.

Aan het hoofd van de Engelse tak staat een schoonheidsspecialiste, mevrouw Margreth Maury. Zij was getrouwd met een homeopatisch arts en ontdekte de verjongende werking van etherische oliën. 
In Italië deed Dr Paolo Rovesti onderzoek naar het effect van essentiële oliën op de geest. Hij onderzocht vooral de lokale oliën, zoals Bergamot, Sinaasappel, Citroen en Neroli. 

Robert Tisserand is nog altijd een bekende naam in de aromatherapie. In 1995 verscheen van hem het eerste volledige naslagwerk voor aromatherapie, over het veilig gebruik en de toepassingen er van.

Aromatherapie heeft een enorme vlucht genomen sinds de oprichting van doTERRA in 2008. doTERRA, wat Gift of the Earth betekent, heeft als missie 100% zuivere etherische oliën met een therapeutische graad te leveren en de gezondheidsvoordelen hiervan voor ieder huishouden beschikbaar te maken.

Doordat de Engelse stroming vooral de achtergrond in de schoonheidstoepassingen heeft, worden essentiële oliën hier uitwendig gebruikt, waarbij de Franse, medicinale stroming inwendig gebruik ook voorstaat. Ook doTERRA doet enorm veel onderzoek naar essentiële oliën en hun werking en dankzij dit bedrijf leren we heel veel over aromatherapie. Veel van die onderzoeken zijn op hun scienceblog te lezen en ook op pubmed.gov staan veel onderzoeken gepubliceerd. Ook doTERRA heeft geconcludeerd dat veel etherische oliën veilig zijn om in te nemen. Uiteraard dienen daarbij altijd de richtlijnen te worden gevolgd.


Subscript

Deze producten zijn niet bedoeld om te diagnosticeren, behandelen, genezen of ziekte te voorkomen. Als je ziek bent, dien je te allen tijde een (natuurkundig) arts te raadplegen.